Planowanie treści na blogu kulinarnym powinno opierać się na trzech filarach: klasycznych popularnych przepisach, aktualnych trendach oraz sezonowych składnikach. Wraz z nadejściem wiosny możemy przyjrzeć się właśnie temu trzeciemu elementowi, który zacznie w najbliższych miesiącach odgrywać coraz ważniejszą rolę.
Sezonowe składniki są w modzie
Sezonowość sama w sobie jest silnym trendem w ostatnich latach. Zdrowe i zrównoważone żywienie coraz bardziej opiera się na świeżych składnikach, które są aktualnie “w sezonie” czyli w najlepszym momencie do spożycia. Dzięki temu podejściu większą wagę przywiązujemy też do lokalnie dostępnych produktów od okolicznych, polskich wytwórców. W powszechnej świadomości sezonowe składniki stają się przeciwwagą dla produktów importowanych i nafaszerowanych chemią, by przetrwać długie tygodnia transportu i składowania.
Lista sezonowo dostępnych składników nie jest żadną tajemnicą. Z łatwością potrafimy wymienić jakie owoce i warzywa dostępne są latem, jakie jesienią, czy na których polegamy wczesną wiosną. Przygotowaliśmy jednak bardziej szczegółowe zestawienie sezonowych składników i typów dań na podstawie wyników 3,5M odsłon przepisów jednej z współpracujących z nami stron z przepisami oraz wyników z Google Trends dla Polski.
Kalendarz sezonowych produktów i treści – koniecznie dodawaj wtedy przepisy na te dania!
Najbardziej popularne treści przepisów w kolejnych miesiącach to:
Styczeń:
- Fitness, low carb, vegan i wszelkie popularne diety, low fat – to miesiąc w którym królują noworoczne postanowienia i chęć zrzucenia zbędnych kilogramów po świętach.
- Dania karnawałowe: fingerfoods, przystawki bankietowe, drinki
Luty:
- Wciąż popularne zdrowe przepisy i ułatwiające utratę wagi
- Dania walentynkowe: kolacje dla dwojga, desery z czekoladą
- Pączki i faworki na tłusty czwartek
Marzec:
- Potrawy wielkanocne (w zależności od daty święta): baby wielkanocne, mazurki, żurek, jaja faszerowane, tradycyjne świąteczne ciasta i sałatki, np. sałatka jarzynowa
- Pod koniec miesiąca pierwsze sezonowe składniki, nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek, rzeżucha, szparagi, cebula dymka
Kwiecień:
- Coraz większa dostępność i popularność wiosennych składników: szparagów, botwinki, dymki, młodej kapusty
Maj:
- Sezon w pełni dla: szparagów zielonych i białych, botwinki, dymki, młodej kapusty, rabarbaru
- Zioła i zielenina: mniszek lekarski, szczaw, botwinka, pokrzywa, pędy sosny
Czerwiec:
- Start sezonu grillowego! Przepisy na dania z grilla, np. karkówka, kiełbasa, dania z kociołka, dania na piknik.
- Truskawki w każdej postaci: serniki, koktajle, dżemy, soki, lody, knedle…
- Bób
- Czarny bez – syrop
- Chłodniki, np. z botwinki lub gazpacho
Lipiec:
- Lody i desery na zimno
- Przetwory z ogórków, np. ogórki małosolne, korniszony
- Koktajle owocowe
- Jagody, borówki, jeżyny, wiśnie, np. pierogi z jagodami, nalewki wiśniowe, tarty z borówkami
- Arbuz
Sierpień:
- Sezon w pełni na cukinie: leczo, zapiekanki, sałatki, grillowane
- Konfitury i przetwory z owoców: maliny, aronie, śliwki – nalewki, dżemy, powidła, knedle i ciasta
- Pomidory: tarty, passaty, sałatki.
- Papryka, zwłaszcza przepisy na paprykę konserwową czy marynowaną
- Kurki
Wrzesień:
- Pigwa: nalewki, dania, desery
- Winogrona na soki, wino, nalewki
- Rydze, kanie – grzyby marynowane
- Nadal popularne pomidory, cukinie, papryka, zaczynają się pojawiać dynie
Październik:
- Sezon na dynie: wszelkie potrawy z dyni, przetwory, zupy, ciasta, muffiny…
- Kiszona kapusta – przepis ale też potrawy z nią
- Nadal popularna pigwa, też dzika róża (dżemy i nalewki)
- Halloween
Listopad:
- Nadal popularne: dynia i kapusta
- Pierwsze świąteczne potrawy, które wymagają przygotowania wcześniej: ciasto na piernik i pierniczki
- Rogale świętomarcińskie
- Zupy, gulasze
Grudzień:
- Przepisy na Boże Narodzenie i Sylwestra: makowce, pierniki, serniki, ryba po grecku, bigos, schab pieczony, śledzie, pasztety, kompot z suszu, kutia, karp
- Dania na sylwestra: sałatki, przekąski, paszteciki, dania na ciepło, ciasta i desery
Zadbaj o widoczność sezonowych przepisów na blogu
Pojawienie się sezonowych składników w sklepach, na bazarkach czy w naszych ogródkach zawsze przynosi nam dużo radości. Pierwsze truskawki, bób, kurki czy dynia przyniesione w sezonie do domu od razu przywodzą na myśl wszystkie przepisy, które możemy z nich przyrządzić. Ułatw Twoim czytelnikom odnalezienie przepisów na te składniki i dania, tak, aby od razu trafili na interesujące ich treści.
- Odpowiednio taguj przepisy, przez to ułatwisz sobie późniejsze uporządkowanie ich w określone bloki tematyczne a użytkownikom nawigację na stronie. Pamiętaj, żeby nie tylko używać nazw składników czy okazji, jak na przykład “dynia” czy “Wielkanoc”. Zadbaj również o powiązane z nimi przykładowe potrawy, takie jak “zupa dyniowa”, “ciasto dyniowe”, “babka wielkanocna”, “mazurek wielkanocny”
- Bannery, slidery, feedy – spraw, aby sezonowe treści były widoczne od razu po wejściu na Twoją stronę. Jeśli odpowiednio otagujesz przepisy, możesz stworzyć całkiem szczegółowe kategorie dla danych składników czy okazji.
- Dodatkowe filtry w wyszukiwarce przepisów lub pozycje w nawigacji strony: postaraj się, aby najważniejsze sezonowe składniki i świąteczne okazje były na wyciągnięcie ręki w nawigacji strony i pośród filtrów. Jeśli nie jesteś w stanie podmieniać ich regularnie, wybierz te najpopularniejsze pośród Twoich czytelników.
- Automatyczne boostowanie sezonowych treści – to rozwiązanie high tech polegające na tym, że odpowiedni algorytm wyświetli użytkownikom sezonowe przepisy wyżej w wynikach wyszukiwania. Tego typu rozwiązanie rozwijamy w MyMenu dla naszych czołowych klientów.
Pomożemy Ci przyciągnąć użytkowników do Twojego bloga i zatrzymać ich na dłużej. Napisz do nas.
Poznaj nasze rozwiązania dla blogów i platform z przepisami.