Sezonowe składniki na blogu kulinarnym - MyMenu blog

Sezonowe składniki na blogu kulinarnym

sezonowe składniki na blogu

Planowanie treści na blogu kulinarnym powinno opierać się na trzech filarach: klasycznych popularnych przepisach, aktualnych trendach oraz sezonowych składnikach. Wraz z nadejściem wiosny możemy przyjrzeć się właśnie temu trzeciemu elementowi, który zacznie w najbliższych miesiącach odgrywać coraz ważniejszą rolę.

 

Sezonowe składniki są w modzie

Sezonowość sama w sobie jest silnym trendem w ostatnich latach. Zdrowe i zrównoważone żywienie coraz bardziej opiera się na świeżych składnikach, które są aktualnie “w sezonie” czyli w najlepszym momencie do spożycia. Dzięki temu podejściu większą wagę przywiązujemy też do lokalnie dostępnych produktów od okolicznych, polskich wytwórców. W powszechnej świadomości sezonowe składniki stają się przeciwwagą dla produktów importowanych i nafaszerowanych chemią, by przetrwać długie tygodnia transportu i składowania. 

 

Lista sezonowo dostępnych składników nie jest żadną tajemnicą. Z łatwością potrafimy wymienić jakie owoce i warzywa dostępne są latem, jakie jesienią, czy na których polegamy wczesną wiosną. Przygotowaliśmy jednak bardziej szczegółowe zestawienie sezonowych składników i typów dań na podstawie wyników 3,5M odsłon przepisów jednej z współpracujących z nami stron z przepisami oraz wyników z Google Trends dla Polski. 

 

Kalendarz sezonowych produktów i treści – koniecznie dodawaj wtedy przepisy na te dania!

kalendarz sezonowych składników

Najbardziej popularne treści przepisów w kolejnych miesiącach to:

Styczeń: 

  • Fitness, low carb, vegan i wszelkie popularne diety, low fat – to miesiąc w którym królują noworoczne postanowienia i chęć zrzucenia zbędnych kilogramów po świętach.
  • Dania karnawałowe: fingerfoods, przystawki bankietowe, drinki

 

Luty: 

  • Wciąż popularne zdrowe przepisy i ułatwiające utratę wagi
  • Dania walentynkowe: kolacje dla dwojga, desery z czekoladą
  • Pączki i faworki na tłusty czwartek

 

Marzec:

  • Potrawy wielkanocne (w zależności od daty święta): baby wielkanocne, mazurki, żurek, jaja faszerowane, tradycyjne świąteczne ciasta i sałatki, np. sałatka jarzynowa
  • Pod koniec miesiąca pierwsze sezonowe składniki, nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek, rzeżucha, szparagi, cebula dymka

 

Kwiecień: 

  • Coraz większa dostępność i popularność wiosennych składników: szparagów, botwinki, dymki, młodej kapusty

 

Maj:
  • Sezon w pełni dla: szparagów zielonych i białych, botwinki, dymki, młodej kapusty, rabarbaru
  • Zioła i zielenina: mniszek lekarski, szczaw, botwinka, pokrzywa, pędy sosny

 

Czerwiec:

  • Start sezonu grillowego! Przepisy na dania z grilla, np. karkówka, kiełbasa, dania z kociołka, dania na piknik.
  • Truskawki w każdej postaci: serniki, koktajle, dżemy, soki, lody, knedle…
  • Bób
  • Czarny bez – syrop
  • Chłodniki, np. z botwinki lub gazpacho

 

Lipiec:

  • Lody i desery na zimno
  • Przetwory z ogórków, np. ogórki małosolne, korniszony
  • Koktajle owocowe
  • Jagody, borówki, jeżyny, wiśnie, np. pierogi z jagodami, nalewki wiśniowe, tarty z borówkami
  • Arbuz

 

Sierpień:

  • Sezon w pełni na cukinie: leczo, zapiekanki, sałatki, grillowane
  • Konfitury i przetwory z owoców: maliny, aronie, śliwki – nalewki, dżemy, powidła, knedle i ciasta
  • Pomidory: tarty, passaty, sałatki.
  • Papryka, zwłaszcza przepisy na paprykę konserwową czy marynowaną
  • Kurki

 

Wrzesień: 

  • Pigwa: nalewki, dania, desery
  • Winogrona na soki, wino, nalewki
  • Rydze, kanie – grzyby marynowane
  • Nadal popularne pomidory, cukinie, papryka, zaczynają się pojawiać dynie

 

Październik:

  • Sezon na dynie: wszelkie potrawy z dyni, przetwory, zupy, ciasta, muffiny…
  • Kiszona kapusta – przepis ale też potrawy z nią
  • Nadal popularna pigwa, też dzika róża (dżemy i nalewki)
  • Halloween

 

Listopad:

  • Nadal popularne: dynia i kapusta
  • Pierwsze świąteczne potrawy, które wymagają przygotowania wcześniej: ciasto na piernik i pierniczki
  • Rogale świętomarcińskie
  • Zupy, gulasze

 

Grudzień:

  • Przepisy na Boże Narodzenie i Sylwestra: makowce, pierniki, serniki, ryba po grecku, bigos, schab pieczony, śledzie, pasztety, kompot z suszu, kutia, karp
  • Dania na sylwestra: sałatki, przekąski, paszteciki, dania na ciepło, ciasta i desery

 

Zadbaj o widoczność sezonowych przepisów na blogu

Pojawienie się sezonowych składników w sklepach, na bazarkach czy w naszych ogródkach zawsze przynosi nam dużo radości. Pierwsze truskawki, bób, kurki czy dynia przyniesione w sezonie do domu od razu przywodzą na myśl wszystkie przepisy, które możemy z nich przyrządzić. Ułatw Twoim czytelnikom odnalezienie przepisów na te składniki i dania, tak, aby od razu trafili na interesujące ich treści. 

 

  1. Odpowiednio taguj przepisy, przez to ułatwisz sobie późniejsze uporządkowanie ich w określone bloki tematyczne a użytkownikom nawigację na stronie. Pamiętaj, żeby nie tylko używać nazw składników czy okazji, jak na przykład “dynia” czy “Wielkanoc”. Zadbaj również o powiązane z nimi przykładowe potrawy, takie jak “zupa dyniowa”, “ciasto dyniowe”, “babka wielkanocna”, “mazurek wielkanocny” 
  2. Bannery, slidery, feedy – spraw, aby sezonowe treści były widoczne od razu po wejściu na Twoją stronę. Jeśli odpowiednio otagujesz przepisy, możesz stworzyć całkiem szczegółowe kategorie dla danych składników czy okazji.
  3. Dodatkowe filtry w wyszukiwarce przepisów lub pozycje w nawigacji strony: postaraj się, aby najważniejsze sezonowe składniki i świąteczne okazje były na wyciągnięcie ręki w nawigacji strony i pośród filtrów. Jeśli nie jesteś w stanie podmieniać ich regularnie, wybierz te najpopularniejsze pośród Twoich czytelników. 
  4. Automatyczne boostowanie sezonowych treści – to rozwiązanie high tech polegające na tym, że odpowiedni algorytm wyświetli użytkownikom sezonowe przepisy wyżej w wynikach wyszukiwania. Tego typu rozwiązanie rozwijamy w MyMenu dla naszych czołowych klientów.

 

 

 

Pomożemy Ci przyciągnąć użytkowników do Twojego bloga i zatrzymać ich na dłużej. Napisz do nas. 

Poznaj nasze rozwiązania dla blogów i platform z przepisami. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Related articles

przepisy frisco mymenu

Twoje przepisy do kupienia na frisco.pl

Robienie zakupów spożywczych stało się właśnie łatwiejsze, dzięki nowemu projektowi MyMenu i frisco.pl. Od teraz na stronie głównej Frisco możecie znaleźć przepisy ze współpracujących z

Read More »
5 typów użytkowników przepisów

5 typów użytkowników przepisów

Kto głównie korzysta z przepisów? Przyjęło się uważać, że dominujacą publicznością dla przepisów, zarówno tradycyjnych jak i online, są kobiety. Tendencja ta powoli ulega zmniejszeniu,

Read More »