Świat kulinarny, podobnie jak świat mody, co rok oferuje nam nowe trendy. Zebraliśmy 10 trendów w przepisach, które w 2021 roku rządziły w naszych kuchniach! Sprawdź, które z tych trendów już znasz, a które powinny jak najszybciej znaleźć się na Twoim blogu!
Superfoods – potrawy na lepszą jakość życia
Zdrowe ciało i umysł to jeden z ważniejszych trendów 2021! Ważne stały się więc składniki poprawiające naszą odporność, ale również wspierające dobre samopoczucie. Wciąż popularne są więc jarmuż, acai, quinoa, orzechy, jagody goji czy borówki. Do tej listy dopisaliśmy też kilka bardziej egzotycznych składników, jak maca, spirulina, camu-camu, ziarna kakaowca, czy kurkuma. Nasze rodzime tradycje również oferują składniki wspierające odporność, na przykład wszelkiego rodzaju kiszonki, buraki czy owoce leśne.
Produkty ze spiżarni na czarną godzinę
Nieustannie zmieniające się obostrzenia sprawiły, że nauczyliśmy się jak zaopatrzyć nasze spiżarnie na czarną godzinę. Doceniliśmy bardziej składniki w puszkach, mrożonki, makarony, ryże, kasze i suche warzywa strączkowe. Popularne stały się więc przepisy, które pokazują, jak korzystać z tego, co mamy akurat pod ręką, bez konieczności udawania się do sklepu po świeże składniki.
Fleksitarianizm – co z tym mięsem?
Dieta wegetariańska i wegańska, choć są z nami od lat i stopniowo zyskują zwolenników, dla części z nas są zbyt radykalne. Podejście pośrednie, czyli fleksitarianizm, okazuje się więc coraz popularniejsze. Już 43% Polaków je mniej lub w ogóle nie je mięsa. Ograniczenie produktów mięsnych pozwala nam odkryć wege smaki bez radykalnej zmiany diety. Powody są różne, od etycznych, ekologicznych ekonomicznych czy obaw o skład i sposób produkcji mięsa. Wraz z tym zjawiskiem rośnie też świadomość konsumentów co do jakości wyrobów mięsnych. Kupują więc mięso mniej i rzadziej, za to droższe, lepszej jakości i ze sprawdzonego źródła.
Zamienniki wszelkiej maści
Pierwsze (i słuszne) skojarzenie zamienników dotyczy wspomnianej diety wegańskiej i wegetariańskiej. Na rynku coraz popularniejsze są zamienniki mięsa i produktów zwierzęcych. Przykłady to seitan, wegeburgery zamiast mięsa, mleko ryżowe, owsiane, migdałowe zamiast mleka krowiego, aquafaba zamiast białka jaj. Na przeciwległym biegunie znajdują się też diety low-carb, keto i paleo. To sposoby żywienia ograniczające węglowodany i skupiające się właśnie na mięsie i tłuszczach. Tu najpopularniejszymi zamiennikami będą makarony z cukinii, dyni czy marchewki, mąka kokosowa czy migdałowa do ketogenicznych wypieków, kalafior jako spód do pizzy i zamiennik ryżu, czy wrapy z liści sałaty.
Wiralowe przepisy z Tik Toka
Tik Tok wpłynął na scenę kulinarną na wielu płaszczyznach. Pozwolił wykreować nowe gwiazdy kulinarne, zmienił sposób prezentacji treści samego przepisu ale również stał się miejscem narodzin wiralowych przepisów. Szybka narracja wideo na Tik Toku powoduje, że przepisy muszą być prezentowane zwięźle i skupiać się na najważniejszych punktach. Dzięki temu łatwiej taki przepis zapamiętać i zainspirować się nim. Dzięki tej platformie pojawiły się trendy w przepisach w 2021, takie jak jak makaron z pieczoną fetą, jajka z pesto, kawę dalgona czy focaccię z warzywami ułożonymi w bukiet lub kwiecistą łąkę. Przykładem takiego nagłego sukcesu jest Emily Mariko ze swoim przepisem na danie z resztek. Był to bowl z ryżem, łososiem, nori, ketchupem i pikantnym majonezem, odgrzewane w mikrofali. To proste i zaskakujące danie z dnia na dzień stało się hitem (obecnie ma ponad 77M wyświetleń!) a setki tiktokowych twórców odtwarzało ten przepis na swoich kanałach.
Dania “fushion”, czyli cały świat na jednym talerzu
Dostępność coraz bardziej egzotycznych składników w sklepach, oraz przepisów na dania z różnych stron świata w Internecie sprawia, że coraz odważniej łączymy smaki na talerzu. Do repertuaru uwielbianych kuchni świata w Polsce zaliczyć możemy nie tylko kuchnię włoską czy japońską w wydaniu sushi. Hitem stały się dania koreańskie, meksykańskie czy karaibskie, także bliskowschodnie czy ukraińskie. Mamy więc okazję nie tylko spróbować autentycznych potraw z tych regionów. Możemy też połączyć to, co najlepsze w każdym z nich w jednym przepisie. Meksykańsko – koreańskie tacosy, chińsko – peruwiańskie smażone mięso, czy burgery – sushi to tylko kilka przykładów – w tym trendzie jedyną zasadą jest to, aby było smacznie!
“Zrób to sam” – kuchenne DIY
Nauczeni jesteśmy ułatwiać sobie życie, gdy tylko jest to możliwe: możemy kupić gotowy makaron, chleb, ciasto francuskie, kiełbasy, sery… Mimo to ogromną popularnością w ostatnim roku cieszyły się przepisy na domowy chleb, własnej roboty makaron, warzenie własnego sera czy wędzenie domowych kiełbas. Zamknięcie w domach zmusiło nas do spędzenia więcej czasu w kuchni i odkrycie tradycyjnych przepisów na ogólnodostępne półprodukty. Przy okazji odkryliśmy, że smak takich potraw jest nieporównywalnie lepszy. Mamy też większą kontrolę nad składem i jakością receptury. Okazało się, że upieczenie własnego chleba czy zrobienie własnego makaronu jest tak naprawdę proste i daje niesamowitą satysfakcję.
Kiszonki, przetwory, nalewki
Domowe eksperymenty nie ograniczają się tylko do pieczenia. Przypomnieliśmy sobie również babcine metody na konserwowanie świeżych warzyw i owoców. Polska tradycja kulinarna obfituje w kiszonki, domowe dżemy i kompoty, nalewki i wszelkie inne przetwory, które przygotowywały nasze babcie. Na fali zdrowego żywienia ponownie stały się popularne różnego rodzaju fermentowane przetwory, nie tylko tradycyjnie polskie. Hitem były też kimchi i kombucha – koreańskie superfoods, równie proste do przygotowania w domu, jak rodzima kapusta kiszona.
Gourmet w domu
Kiedy restauracje były nieczynne, a perspektywa kolejnego zamówienia z dostawą do domu przestała być ekscytująca, zaczęliśmy gotować w domu wymyślne przepisy godnych najlepszych restauracji. Mogliśmy spędzać więcej czasu eksperymentując w kuchni i starając się dogodzić sobie potrawami z najwyższej półki. Popularne stały się też porady profesjonalnych kucharzy, uczących zaawansowanych technik kulinarnych. Dotyczyły np. oprawiania mięsa, przygotowywania restauracyjnych sosów czy przyrządzania bardziej wyszukanych składników. Mimo tego, że zwykle potrawy do 30min są najbardziej popularne na większości serwisów kulinarnych, od czasu do czasu lubimy odkryć w sobie domowego Masterchefa.
Kuchnia bez resztek
W polskich domach marnujemy w skali roku 92 kg żywności co sekundę – to aż 60% żywności marnowanej w całym łańcuchu żywieniowym w naszym kraju. Sposobem na przeciwdziałanie tej tendencji może być nie tylko odpowiednie planowanie zakupów, ale też kreatywne wykorzystywanie całości składników. Tradycyjne przepisy generują duże ilości resztek, które, jak się okazuje, mogą zyskać drugie życie. Łodygi brokułów, kapuściane głąby, nać marchwi czy kości mięs i ryb mogą nadać głębi smaku wywarom i bulionom. Z obierków warzyw można zrobić chipsy, a skórki z mandarynek czy cytryny pomogą zaromatyzować cukier. Coraz bardziej świadomi konsumenci wymagają od twórców kulinarnych tworzenia przepisów, które nie generują odpadów i są przyjazne środowisku.
Jeśli chcesz, aby Twoje przepisy lepiej pozycjonowały się w wyszukiwarkach, a co za tym idzie liczba ich wyświetleń nieustannie wzrastała – możemy Ci pomóc! Napisz do nas po kompleksową analizę contentu na Twoim blogu.
Przetestuj za darmo przycisk „kup teraz” pod Twoimi przepisami!